El nostre tresor natural :
Les garroferes de les macollades olocauines.
Amb motiu de l'any del botànic Josep Cavanilles, celebrem l'exposició de fotografies (obra de Valentin Rodríguez) i documents relacionats amb el món arbrat de les garroferes. La finalitat és donar a conèixer el valuós patrimoni d'aquest conjunt d'arbres més que centenaris que poblen les macollades de l'entorn de la vila d'Olocau. L'exposició és l'homenatge de la vila d'Olocau a Josep Cavanilles i l'agraïment per les descripcions que ens va deixar del paisatge, del treball del camp i de la vida a l'Olocau del segle XVIII.
L'exposició que mostrem vol donar a conèixer un dels patrimonis naturals més importants d'Olocau.
Al voltant de la vila, i entre hortes, trobem un dels conjunts arbrats de garroferes que des de temps immemorial creixen
en els terrenys més rocosos d'aquella contrada i que segurament és el major arboretum de garroferes del secà valencià i
europeu. Amb ella volem cridar l'atenció i aconseguir el respecte i la protecció d'aquests monuments vius, per a garantir la seua conservació.
Els arbres existents són peus o brots d'altres anteriors que formen un conjunt vegetal conegut pels olocauins com una macollà,
paraula que segons el "Diccionario Valenciano-Castellano" d'Escrig i Martínez (1887) significa:
"Conjunto de pies o tallos nacidos de un mismo grano". En el cas nostre és un conjunt de garroferes velles nascudes del peu d'una anterior.